понеділок, 15 липня 2024 р.

Кращі книжки з історії України для підлітків. Новинки та класика

Шиманська Анна. 501 факт, який треба знати з ... історії України

Історія України від мамонтів до сьогодення у 501 факті? Чому б і ні!

Цікаві, важливі, часом кумедні, іноді трагічні, а найчастіше — доленосні: не всім цим фактам знайшлося місце у шкільних підручниках, але саме завдяки їм історія стає живою і динамічною. Яке українське місто згадує Гомер у своїй «Одіссеї»? Особистим знаком якого князя було зображення сучасного тризуба? Коли вперше в писемних пам’ятках згадано слово «Україна»? А хто з гетьманів був шанувальником кави? Відповіді на ці та інші питання знайдете на сторінках ілюстрованого довідника. Завдяки книжці «501 факт, який треба знати з історії України» минуле стає ближчим, а сучасне — зрозумілішим.
 

Жуков Сергій. Україна. Від первісних часів до сьогодення

Книжка відправить допитливих українців у подорож минулим їхньої країни.  Книжка розкаже про перших людей на українських землях, про поселення давніх слов’ян, про князів, козаків… і так аж до президентів. У цій мандрівці читачі дізнаються про знакові місця, культурну спадщину та досягнення українців у різних галузях. Кожен факт підкріплюють ілюстрації, що оживлюють події і полегшують сприймання інформації.

 

Ковалишена Інна. Крута історія України. Від динозаврів до сьогодні

Історія - це нудно і незрозуміло? Герої цієї книги спершу теж так думали. Але всього одна цікава знахідка може підштовхнути до того, щоб познайомитися з історією ближче - і виявити, що вонa можe бути зaхопливою, яскравою і такою близькою до кожного з них. Четверо друзів беруться дослідити нашу історію, дізнатися про все правду: які динозаври жили на наших землях, хто боровся за незалежність, яку маємо зараз, чому українці саме такі. Виявляється, історія може бути цікавою та вкрай важливою, навіть, якщо це було ще за динозаврів.

 


Брати Капранови. Мальована історія Незалежності України

Незалежність не впала з неба – державницька традиція живе на наших землях зі скіфських часів і фактично не переривалася до 1991-го. Короткий і зрозумілий виклад подій минулого разом із мальованими історіями дозволить читачам легко зорієнтуватися у такому складному питанні, як походження Української держави та боротьба за її встановлення, а пантеон героїв дасть приклад для наслідування.



Усе найцікавіше про історію і звичаї України

З цієї книжки ви дізнаєтеся багато цікавого про минуле нашої країни, про те, які люди й народи тут мешкали, які давні спільноти та держави існували, які події відбувалися. Ви прочитаєте про звитягу і віроломство, подвиги і зради, винахідливість і випробування, поринете у світ дивовижних народних звичаїв і обрядів, доторкнетеся до скарбниці народної мудрості і захопитеся невимовною красою наших місцин.


Ковалишена Інна. Крута історія перемог

Не завжди і не всюди перемагає сила, часто єдність, продумана робота та впевненість у собі допомагають слабшим здобути перемогу над сильнішим супротивником. У книзі представлені 9 історій перемог ХХ століття. Ці дев’ять історій доводять, що перемога залежить від багатьох факторів, але вона точно можлива. У ХХ столітті було чимало лих, але й існувало не менше перемог. Саме про них йдеться у цій книжці. Перший зимовий похід армії УНР, битва за Британію, арабські повстання, перемоги Південної Кореї, Сакартвело, бунти українців у концтаборах — ці події нагадують нам, що правда завжди перемагає силу. Історії висвітлюють несподівані деталі кампаній, доленосні рішення, показують, що інколи одна людина може все змінити, а часом і навпаки — зусиль цілої нації недостатньо, але поки ми живі — надія лишається.


Проща Варка. Nominka. Українські імена світової історії

У цій книзі двадцять п’ять історій про відомих та не дуже людей, які увійшли у світову історію, щось винайшли, створили, були непересічними, ними захоплювалися повсюди. Вони були різними, але всі — українці! Можливо, ти не чув про кожного з них, але вони варті твоєї уваги. Хтось з них був знаним філософом, чи письменником, або мандрівником, а хтось малював дивовижні картини, винайшов революційний пристрій, отримав «Оскар», підкорив європейську сцену, проєктував чудові будівлі. «Nomina» з латини означає «імена», тож знаймо визначні імена наших земляків, котрих впізнають по всьому світу.


Малкович Іван Антонович. Анна Ярославна: київська князівна - королева Франції : оказкована розповідь

Перед вами мовби два потоки оповіді про життя київської князівни Анни Ярославни — літописний і казковий. Спробуєте? 






Тараненко І. Книга-мандрівка. Україна

Це 1200 непересічних фактів про Україну та українців. Тут є не лише найдивовижніше, але й найважливіше, що варто знати про Україну: унікальні місця, де слід побувати, культурні здобутки, видатних особистостей та поворотні моменти, що вплинули на хід історії та життя кожного українця. Ця книга створена з відкриттів, і ми сподіваємося, що з нею ви зможете поглянути на Україну по-новому. Це видання — не лише для дорослих, але й для родинного читання з дітьми, для українців і всіх, хто хоче дізнатися більше про нашу країну.




Більше книжок:

  • Козацька абетка. Коротка історія українського козацтва для дітей і дорослих.
  • Зростаємо українцями: енциклопедія для допитливих.
  • Мамчич Олеся Олександрівна. Овва як бува! Абетка з історії України.
  • Міхаліцина К. Дворницький С. Реактори не вибухають. Коротка історія Чорнобильської катастрофи.
  • Павленко Марина. Василина та трипільський слід.
  • Мельниченко Н. Українські землі до українців. Як жили давні слов'яни.

 

Приходьте за книжками до Харківської обласної бібліотеки для дітей та юнацтва!

Немає коментарів:

Дописати коментар