понеділок, 15 липня 2024 р.

Кращі книжки з історії України. Новинки та класика

15 липня - День Української Державності

Ця памʼятна дата покликана нагадувати, що українське державотворення має понад тисячолітню традицію, а його витоки корінням сягають часів заснування міста Києва.

Мета свята – об’єднати укранців, показати зв’язок поколінь нашого народу. Цей день дуже доречно присвятити поглибленому вивченню історії України. Попонуємо цікаві та змістовні книжки із фонду бібліотеки.

В'ятрович Володимир Михайлович. Україна. Історія з грифом "Секретно"

  • Нові та старі міфи про Степана Бандеру.
  • Радянський «бліцкриг» 1939 року.
  • КҐБ і останній командир УПА.
  • Приховування правди про Голодомор.
  • Як писали історію УПА.
  • ГУЛАГ. Кінець імперії терору.
  • Вибух на ЧАЕС: трагедія, якої можна було уникнути.


Країна жіночого роду. Бібліотека "Історичної правди"

Видатні українки XX століття часто лишаються непомітними. Про долю деяких жінок цієї книжки хтось, можливо, почує вперше, однак їхню роль в українській історії не варто применшувати. Це лікарки, вчительки, учасниці національно-визвольного руху, політув’язнені, журналістки, культурні діячки… Без них — сильних, активних, відданих — сторінки нашого роду були б зовсім інакшими.

У цій книжці зібрано інтерв’ю, свідчення, архівні документи й довідки про визначних жінок України, які з’являлися на ресурсі «Історична правда». Серед них — і унікальне інтерв’ю Квітки Цісик, і статті про докторку медицини Розалію Ліфшиць-Винниченко, підпільницю Ірину Тимочку «Христю» й письменницю Олену Телігу; і розмова з Валентиною Шевченко, яка очолювала Президію Верховної Ради УРСР під час аварії на ЧАЕС.


Плохій Сергій. Брама Європи : історія України від скіфських воєн до незалежності

Книга цікаво й доступно розповідає про історію нашої держави від часів Геродота до подій на Сході України сьогодні. Це авторитетне видання допоможе краще зрозуміт події минулого, а через них – і наше сьогодення.

Автор фокусує увагу на українцях як найбільшій демографічній групі, а згодом – головній силі, що стояла за створенням сучасної нації. Дізнайтеся, як наші предки «призвали варягів на царювання», як наша країна боролася за право бути незалежною, пройшла крізь часи кріпацтва, комуністичного терору й Голодомору, Другої світової війни та врешті-решт отримала незалежність.


Палій Олександр. Короткий курс історії України

Історія надихає. У вас ніколи не опустяться руки, коли ви дізнаєтеся, що пережили ваші предки. Натомість, не знати історії означає назавжди лишитися вразливим, без досвіду. Предки платили життям за уроки історії. Було б легковажно не спробувати взяти їх задарма. Тому гортайте епохи. За кожною сторінкою - небокрай людського досвіду.




Скицька Уляна. Ми з України. Історії про людей, якими захоплюється світ

«Ми з України» - це перевидання в оновленному дизайні книжки журналістки Уляни Скицької «#Наші на карті світу».

Тут зібрані історії про непересічних людей: українців за походженням чи місцем народження, людей, яких визнав увесь світ, які змінили хід історії, чиї досягнення дивують і вражають.

Серед героїв книжки є добре знані Соломія Крушельницька, Енді Воргол, Софія Яблонська, Казимир Малевич, Ігор Сікорський. А є й ті, хто стане для читачів справжнім відкриттям: оскароносний мультиплікатор студії «Дісней» Володимир Титла; талановитий генетик, який розвинув теорію Дарвіна, Теодозій Добжанський; вчений-математик, чиї розробки лягли в основу першого у світі комп’ютера, Михайло Кравчук; донька львівського банкіра, яка винайшла принцип роботи Wi-Fi, Геді Ламар; легендарний воротар NHL Террі Савчук; харків’янин, який розшифрував писемність майя, Юрій Кнорозов. Ці люди надихають, і часом їхні біографії настільки дивовижні, що виникає думка: «Так буває лише в кіно».


Семенюк Святослав. Правдива історія України-Русі

З книги «Правдива історія України-Русі» діти дізнаються про усі найважливіші сторінки історії нашого народу, а не тільки про минуле Київської Русі, яке було спотворене за часів панування Катерини ІІ і особливо в умовах путінської Росії. Адже арабські вчені і мандрівники в Х ст. твердили, що існує не тільки Київська Русь, а три Русі (Київська, Поморська (Славія) і Дунайська (Артанія – Хорутанія)). Іншими словами, ми знаємо лише третину справжньої історії нашого народу, а 2/3 в силу певних історичних обставин, про які буде йти мова нижче, були надійно приховані від русинів-українців російськими і німецькими істориками.


Тараненко Ірина. Книга-мандрівка. Незалежні

У 1991 році Україна повернула собі незалежність. Українці, які жили десятиліттями в тоталітарному режимі отримали можливість стати мешканцями демократичної країни. У книжці-мандрівці «Незалежні» зібрано найважливіші факти за 31 рік існування оновленої незалежної України – про те, як ми відроджували нашу країну, які помилки робили і які перемоги здобували, що готували і що одягали, що співали, читали, дивилися, як захищали свої свободи та як організовували революції. Кожен розгорт — «щоденник» одного року, з 1991-го по 2022-й, те, чим переймався і чому радів наш народ.


Файзулін Ярослав. Історія. UA: постаті, факти, версії

«Історія.UA: постаті, факти, версії» Ярослава Файзуліна — це збірник нарисів про знакових персон та важливі події ХХ століття. Усі разом вони створюють захопливий калейдоскоп цього, здавалося б, найближчого до нас, та водночас найменш знаного часу, що все ще ховається під шаром радянських міфів.

Частина героїв цієї книги, як-от Симон Петлюра, Олена Теліга, Степан Бандера чи Роман Шухевич, відомі ще зі шкільних підручників, натомість іншим, таким як Юрій Тютюнник, Михайло Омелянович-Павленко, Юрій Горліс-Горський, Василь Липківський, Олекса Тихий, ще належить посісти своє місце у національній пам’яті українців.


Також радимо:

  • Ukraїner. Країна зсередини 2 = Українер.
  • Бушуєв Дмитро. Історія нескорених. Україна на захисті європейської цивілізаці.
  • В'ятрович Володимир Михайлович. Наша столітня. Короткі нариси про довгу війну.
  • Війна двох правд. Поляки та українці у кривавому ХХ столітті. Бібліотека "Історичної правди".
  • Війна і міф: невідома Друга світова 1939-1945.
  • Горліс-Горський Ю Холодний Яр. : спогади осавула 1-го куреня полку гайдамаків Холодного Яру.
  • Зродились ми великої години... ОУН і УПА. Бібліотека "Історичної правди".
  • Козицький Андрій. Кремлівська брехня про Голодомор 1932-1933 рр. в Україні.
  • Кралюк Петро Михайлович. 10 розмов про історію українськиї земель.
  • Максименко Олена. Пряма мова. Хроніки захисту.
  • Народження країни : від краю до держави : назва, символіка, територія і кордони України.
  • Палій Олександр. 25 перемог України. 
  • Плохій Сергій Миколайович. Козацький міф.
  • Плохій Сергій Миколайович. Чорнобиль. Історія ядерної катастрофи.
  • Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР. Бібліотека "Історичної правди".
  • Субтельний О. Україна : Історія.
  • Цалик С. Таємниці письменницьких шухляд: детективна історія української літератури.

Немає коментарів:

Дописати коментар