вівторок, 14 травня 2024 р.

7 надихаючих книжок з психології

Лівін М., Полудьонний І. Простими словами. Як розібратися у своїх емоціях

Журналіст Марк Лівін і психотерапевт Ілля Полудьонний простими словами розповідають про емоції та почуття. Вони вчать розшифровувати повідомлення, що приходять у чат із самим собою: «Ти вже кілька днів сумуєш. Зверни на це увагу». Або: «Здається, ти заздриш другові, який знайшов нову роботу. Може, тобі теж час щось змінити?».
Структурно книжка складається з 20 розділів. Кожен присвячується окремому почуттю чи емоції: злості, заздрості, образі, сорому, самотності тощо. Автори популярно викладають теорію, пояснюють теми на прикладах із власного життя, діляться вправами для пропрацювання. А ще багато говорять про нинішні реалії.

Гоулман Даніел. Емоційний інтелект. 2019. 511 с.
 
Залежність між інтелектом і життєвим успіхом зрозуміла і майже аксіоматична. Але ж на життєві здобутки впливає й емоційна сфера людини.
  • Які емоційні складники передусім формують нашу долю?
  • Для чого нам емоції та як навчитися ними керувати?
  • Чи можна виправити емоційні моделі, закладені в людині, коли вони гальмують її рух до кращого?
  • І взагалі, чи реально об’єднати два слова «емоційний інтелект» і не отримати суперечність?
Відповіді на ці питання дає книжка Деніела Ґоулмана — один із безперечних психологічних бестселерів останніх десятиліть.

Шах Емі. Ми такі задовбані. Перевірений спосіб подолати вигорання й відновити енергію. 2022. 360 с.


У вас відчуття, ніби життя надто клопітне, дні короткі, а хотілося б понад 24 години в добі? Вам здається, що ви надміру працюєте, і стресу забагато, і чомусь важко позбутися втоми? А лікар каже, що це вікове, що це нормально, мовляв, усі тепер перевантажені клопотами й стресом, таке життя. Більше відпочивайте, менше стресуйте — і все налагодиться. Ви не одні такі. Жінки різного віку страждають від утоми й вигорання, однак виснаження не має стати вашою новою нормою. У цій книжці докторка Емі Шах, спираючись на власний досвід, описує програму, яка допоможе відновити рівень енергії і стати здоровішою. Ключове в цій програмі — увага до енергетичної трійки: складних взаємозв’язків між шлунково-кишковим трактом, імунною системою і гормонами. Емі Шах обіцяє, що притримуючись її системи й порад, уже за два тижні ви помітите зрушення в ліпший бік. А через три тижні почуватиметеся зовсім іншою людиною.

Голідей Раян. Стоїцизм на кожен день. 366 роздумів про мудрість, стійкість і мистецтво жити. 2023. 464 с.


Є те, що ми можемо змінити, і те, що ні. Хоч би як сильно ми сварилися з представником авіакомпанії, яка скасувала рейс через погодні умови, це не зупинить шторм. Хоч би як ви нервувалися в заторі, ви не поїдете швидше. Ви не примусите техніку не ламатися в найневдаліший момент, не станете нижчим або вищим, не народитеся в іншій країні. Але нервуючись через те, що не змінити, ми витрачаємо сили, ресурси й час, які могли би спрямувати на те, на що справді можемо вплинути.
Ця книжка примусить по-іншому поглянути на реальність, яка вас оточує, а також навчить підходити до владнання будь-яких проблем із самовладанням та мудрістю.

Франкл Віктор. Людина в пошуках справжнього сенсу: психолог у концтаборі. 2019. 160 с.


Віктор Франкл — всесвітньо відомий психіатр, психотерапевт, філософ. 1942 року він потрапив до концтабору, де на нього чекали голод, приниження, хвороби, постійна загроза життю. Аналізуючи свою поведінку та поведінку інших в’язнів, Франкл віднайшов стратегії, що утримують людину над прірвою, захищають розум від божевілля та надають сенс життю. Свій жахливий досвід виживання він описав у книжці, яка допомогла мільйонам людей віднайти себе та змінити життя. Віктор Франкл доводить, що тільки-но людина знаходить сенс свого існування, вона отримує сили, щоб здолати будь-які випробування. Поради людини, яка зазнала нелюдських випробувань, варті того, щоб бути почутими.

Павер Маріанна. Допоможіть! Чи дійсно книжки про саморозвиток здатні змінити життя. 2020. 400 с.


Усі книжки з саморозвитку обіцяють «щасливе щастя», але не всі вони діють та підходять кожному. Щоб інші довго не витрачали час на пошук дієвих методик, журналістка Маріанна Павер перевірила 12 найпопулярніших мотиваційних книжок на власному досвіді. Тим більше, що на момент початку такого експерименту їй це було конче необхідно: авторка була в депресії, в боргах і зачасто випивала. Та вирішила, що книжки зможуть витягти її з цього стану. Протягом року Маріанна досліджувала, чи корисними для неї виявилися поради відомих коучів і тренерів, підсумовуючи свої переживання та розповідаючи про можливі труднощі. Таким чином, ця книжка дозволить поглянути, наскільки реально стати краще, наслідуючи вже традиційні моделі поведінки, та допоможе читачеві зекономити час і кошти, показавши суть відразу цілої низки інших книжок.

Рубін Ґретхен. Проект Щастя. 2019. 362 с.


«Проект Щастя» - це книга ідей, яка синтезує тисячолітню мудрість та наукові дослідження, практичні поради та безцінний досвід жінки, яка, схоже, зрозуміла, що маленькі життєві зміни приводять за собою великі. От лише кожному варто вирішувати, що саме обрати і записати у свій проект, аби, зреалізувавши його, відчути себе по-справжньому щасливим.

Приходьте за книжками до Бібліотеки на Алчевських.

Немає коментарів:

Дописати коментар