понеділок, 20 травня 2024 р.

Читати, щоб стати сильнішими

Пропонуємо добірку художніх книжок, які допоможуть емоційно відпочити.

#Місяць обізнаності про ментальне здоров'я

Вдовиченко Галина. Пів'яблука. Інші пів'яблука. 2019. 467 с.

Історія жіночої дружби, що дозволить читачеві поглянути на звичні речі по-новому, оповідь про долі чотирьох подруг — таких різних, але однаково близьких. Одного разу вони знаходять незвичайний сувенір. Те, що спершу здавалося просто цікавою іграшкою, починає у дивовижний спосіб змінювати життя жінок, виконуючи найпотаємніші бажання кожної з них... Знахідка стане початком нових пригод.



Гербіш Н. Теплі історії до кави

Герої цих історій – прості жителі звичайних містечок, загублені, знайдені, закохані, замислені, умільці надихати й такі, що за клапоть натхнення готові поділитися останньою філіжанкою кави – хоча, що тут казати, вони готові ділитися своєю кавою й просто так. Вони щирі й справжні: пестять своїх котів, їздять на велосипедах, приймають гостей, печуть пиріжки й відсилають листівки, слухають вуличних музикантів і малюють маршрути на поторсаних картах. А ще у кожного з них є старі, улюблені горнятки, на дні яких і збереглися ці історії.


Любка А. Саудаде

Ця книга небезпечна: після прочитання хочеться одночасно вирушити в подорож Балканами, випити келих червоного вина і в зручній ложі театру слухати оперні арії. Понад шістдесят коротких історій – часом іскрометних, подекуди сумних, почасти автобіографічних, але завжди щирих – запрошують читача пережити з автором найщасливіші миті мандрів, симфонічних концертів і не завжди успішних залицянь.



Мойєс Джоджо. До зустрічі з тобою. 2016. 383 с.

Луїза знає, скільки кроків від зупинки до її будинку і що, найпевніше, вона не кохає свого хлопця. Але навіть не уявляє, як зустріч із чоловіком, прикутим до інвалідного візка, може змінити її життя... Вілл розуміє, що після аварії завжди відчуватиме біль і власну неповноцінність, і певен, як покласти цьому край. Але навіть не здогадується, що скоро в його дім увірветься вихор кольорів, радість і кохання на ім'я Лу...



Флегг Фенні. Смажені зелені помидори в кафе "Зупинка". 2023. 320 с.

Евелін переживає глибоку особисту кризу. Вона знайомиться зі старенькою Нінні, яка, попри важку долю, не втрачає жаги до життя. Нінні розповідає Евелін історії їхнього містечка: про дівчину, яка після загибелі брата знаходить сили жити далі; про розбите серце красуні Рут; про мандрівного робітника, який закохався в Рут; про безробітних, яких у кафе «Зупинка» годували безкоштовно... Ці історії мають таку силу, що змінюють на краще життя тих, хто їх читає.


Бакман Фредерік. Брітт-Марі була тут. 2020. 352 с.

Роман «Брітт-Марі була тут» розповідає про одну з героїнь попередньої книжки Фредріка Бакмана «Моя бабуся просить їй вибачити», що стала бестселером New York Times. У ньому йдеться про 63-річну жінку, що переживає родинну кризу. Її зрадив чоловік, який був всім життям для Брітт-Марі. З розбитим серцем героїня книжки вирішує змінити свою долю, вирушаючи у закинуте містечко Борг, щоб отримати першу за останні сорок років роботу. Брітт-Марі опиняється серед футбольних фанатів, фріків і навіть хуліганів. Попри те, що економічна криза майже спустошила Борг, у ньому ще залишилися люди, які не збираються здаватися. У будь-якій незрозумілій ситуації Брітт-Марі починає прибирати. Що ховається за цією нудною звичкою? Які випробування випали на долю головної героїні?


Шевердіна Анастасія. Крамниця щастя. 2019. 215 с.

Повсякденне життя невеличкого провінційного міста сколихнули надзвичайні й таємничі події. Одного дня в містечку з’являється дивний старий – чи то йог, чи то лікар, чи то фокусник – і відкриває «Крамницю щастя». Хто ж не захоче втілити свою заповітну мрію за доступною ціною?! Покупці магічних товарів один за одним намагаються перехитрити долю. Але за магію, як і за все в житті, треба платити. «Крамниця щастя» здатна перевернути життя. Відвідайте її й приготуйтеся до неймовірних пригод!


Діккер Жоель. Правда про справу Гаррі Квеберта. 2023. 704 с.

Молодий письменник Маркус Гольдман дебютував зі своїм першим романом так гучно, що здається – світова слава біля його ніг. Щоправда, друга книжка ніяк не напишеться, а вдячні читачі от-от оберуть нового кумира. Маркус звертається по допомогу до свого наставника - одного з найвідоміших авторів сучасності Гаррі Квеберта. Та крім цінних порад, як подолати страх чистого аркуша та написати бестселер, отримує від нього ще й кримінальну справу. Квеберта звинувачують у вбивстві 33-річної давності. Щоб допомогти йому та написати про це нову книжку, Маркус береться розслідувати справу. І виявляється, що правда про Гаррі Квеберта буває не одна.


Елізабет Гілберт. Їсти, молитися, кохати

Надзвичайно щира розповідь жінки про духовне переродження і позитивні зміни у житті. Автор книги на власному прикладі довела, що навіть після найбільших криз можна не лише відновитися, а й відкрити в собі нові грані, можливості та рівні переживань. Героїня її роману - письменниця Ліз – розчарована у сімейному житті та зневірена в особистому щасті. Жінка втрачає головне: сенс та смак до життя. Аби набратися сил та повернутися до життя, Ліз вирішує подорожувати. На її шляху три країни: Італія, Індонезія та Індія. Там вона вчиться їсти зі смаком, молитися з відкритим серцем та кохати, наче вперше.


 

Дж. П. Стрелекі. Кафе накраю світу

Зупиніться. Поставте на паузу щоденну метушню, вирвіться з її тенет і зазирніть до кафе на краю світу. Розгорніть меню й придивіться уважніше до останньої сторінки — там ви прочитаєте три запитання, від яких тікали все життя. Чому ви тут? Чи боїтеся ви смерті? Чи вдоволені ви? Ця книжка допоможе у пошуках відповідей. З нею ви запалите вогонь у душі, усвідомите, що цінне, а що — марнота, поглянете на життя під іншим кутом зору, незалежно від набутого досвіду.

Як завжди - чекаємо у Бібліотеці на Алчевських!


 

Немає коментарів:

Дописати коментар