пʼятниця, 13 вересня 2024 р.

День Роальда Дала

День народження британського письменника, 13 вересня, відзначається у всьому світі як День Роальда Дала.

Він автор романів, повістей, новел, оповідань, написаних як для дорослих, так і для дітей, зокрема казково-фантастичних творів та творів у жанрі фантастики жахів. Лавреат численних літературних премій, військовий герой. За сюжетами його книжок знято культові  кінофільми: «Матильда» (1996, Денні ДеВіто), Чарлі і шоколадна фабрика (2005, Тім Бертон), ВДВ (2016, Стівен Спілберг), Відьми (2020, Роберт Земекіс) та ін.

У 2008 році The Times включив Дала шістнадцятим до списку «50 найкращих британських письменників, починаючи з 1945 року». На честь письменника відкрито Дитячу галерею в Букінгемпширському музеї.


Роальд Дал. Чарлі і шоколадна фабрика

"Чарлі і шоколадна фабрика" - найпопулярніша книга Дала. Бідного хлопчика, який на кожен день народження отримував у подарунок лише маленький шоколадний батончик, чекає дивовижна пригода, адже його доброта є прикладом для інших, а добро завжди отримує свою нагороду.



Роальд Дал. Матильда

Матильда — геніальна дитина, проте її родичі так не вважають. Для них вона — зайвий клопіт, головний біль. І Матильда вирішує перевиховати своїх обмежених і зациклених на собі родичів, а заодно й жахливу директорку школи пані Транчбул...

1988 року «Матильду» було визнано найкращою книжкою для дітей.


Роальд Дал. ВДВ (Великий Дружній Велетень)

Софія та ВДВ вирішили втілити один надзвичайно сміливий план, який має порятувати людей від почварних велетнів-людожерів... Серед героїв книжки — англійська королева, головнокомандувач військово-повітряних сил, велетні — Тілогриз, Костохруст, Угорлоковтач та інші.


Роальд Дал. Фантастичний містер Лис

Відома повість Роальда Дала про хитромудрого Лиса, який щовечора крадькома забігає по черзі до трьох противнючих фермерів за харчами для своєї родини. І ось фермери розробили план, як — БАХ! БАХ! БАБАХ! — застрелити містера Лиса. Та коли вони вже думали, що містер Лис ніяк не зможе врятуватися, у нього визрів свій фантастичний план...



А також...

  • Дал Роальд. Джеймс і гігантський персик
  • Дал Роальд. Відьми
  • Дал Роальд. Чарлі і великий скляний ліфт

Ці та інші книжки чекають на вас у Бібліотеці на Алчевських (м. Харків, вул. Алчевських 43). Запис до бібліотеки безкоштовний, книжки видаються строком на 15 днів. Приходьте!

Немає коментарів:

Дописати коментар