середа, 11 вересня 2024 р.

ТОП-10 книжок від Лідера читання - 2024

Переможця обласного туру

 VIІ Всеукраїнського конкурсу «Лідер читання — 2024» у Харківській області

 

Дмитро Журавель. Нікому ані слова, або Як розлюбити абрикоси

Історія про тих, хто готовий ризикувати заради правди та друзів.
Літні канікули — це час відпочивати, гуляти та спілкуватися з друзями. І в нерозлучної трійці — Андрія, Алінки й Назара — це виходить якнайкраще. Аж тут сталася біда — зник Алінчин вівчарка Рекс. З’ясувалося, що його треба шукати в іншому місті, до того ж у секреті від батьків. І друзі вирушають на пошуки. Чи вийде в них знайти песика і вчасно повернутися додому? Та до чого тут абрикоси?


Андрій Кокотюха. Таємниця козацького скарбу

Понад три століття ведуться пошуки цього безцінного скарбу, і лише в наші дні двоє школярів під час літніх канікул випадково наближаються до розгадки таємниці... Пан чи пропав, втікати чи залишатися, жити чи вмерти – ось такі непрості дорослі запитання постають перед відважними школярами...


Андрій Кокотюха. Таємниця зміїної голови. Книга 2

Шукачі скарбів повертаються! Тепер герої, котрі одного разу вже розкрили таємницю козацького скарбу, вирушають на мальовниче Поділля. Тут є старовинний княжий замок і похмурі лабіринти підземних печер. Колись у цих краях гуляв народний месник Устим Кармелюк. Вороги називали його розбійником. І десь там сподвижники Кармелюка заховали великий діамант небаченої краси. За скарбом, звісно, полюють лихі люди. Вони хочуть забрати собі не лише діамант, а й увесь замок. Чи вдасться нашим героям  Данилові, Богданові, Льоньці та їхнім новим друзям випередити злодіїв і врятувати замок? Чи зможуть вони розгадати усі розбійницькі загадки? Що
цього разу учворить шалений страус на прізвисько Футбол? Про це все ви дізнаєтесь із нового пригодницького детективу Андрія Кокотюхи.


Андрій Кокотюха. Таємниця підводного човна. Книга 3
У Криму, на темному дні загадкової бухти, лежить «Сом» — один із перших підводних човнів Українського Чорноморського флоту. Майже сто років тому його затопила команда, щоб він не дістався ворогам молодої Української держави.
На борту «Сома» — справжній скарб, що може розкрити чимало таємниць і змінити уяву про один із героїчних епізодів нашої історії. Але що за чудовисько стереже вхід до цієї бухти? І хто ще полює за цим підводним скарбом, аби заволодіти ним і знищити таємницю? Про це хочуть дізнатися наші давні знайомі, невтомні шукачі скарбів: київські хлопці Данило й Богдан, їхня приятелька Галка з Полтавщини та незмінний член безстрашної команди, бойовий африканський страус на ім’я Футбол.

Сергій Гридін.  Кігтик Ковбаско

П’ятикласникові Олегові життя власного кота Кігтика Ковбаска здається мало не щастям – їж, гуляй і вилежуйся, скільки влізе. Проте одного ранку хлопцеві доведеться прокинутися… котом. А Ковбаскові – піти до школи замість свого господаря. Якими пригодами обернулося це дивне перетворення.


Бачинський Андрій. Ватага Веселих Волоцюг

Віт, Влад і їхня подружка Васька вирушають у небезпечну вилазку підземеллями Львова, аби на власні очі побачити підземну річку, але навіть собі не уявляють, до яких карколомних наслідків це призведе. Чи зможуть друзі відшукати містичну угоду з дияволом та допомогти таємничому незнайомцю з підземелля?

 


Макс Брукс. Minecraft. Острів

Знедолений одинак потрапляє на безлюдний пляж. Мандрівник оглядає узбережжя, намагаючись згадати хто він, як тут опинився і чому все навколо зроблено з блоків?

Його перше завдання — пошук їжі. Наступне — не перетворитися на їжу. 

У цьому світі правила не завжди мають сенс, однак мужність і креативність допоможуть подолати довгий шлях. Попереду ліси, які слід дослідити, приховані підземні тунелі, в яких чекає здобич, а також багацько мобів, яких необхідно перемогти. Лише тоді будуть розкриті всі таємниці острова.


Воронина Леся. Гра в індіанців, або ніколи не смійся з крокодила

Справжні індіанці ніколи не сміються з крокодила! Вони розуміють: перемогти найпідступнішого ворога можна лише тоді, коли ти готовий відбити напад будь-якої миті. Особливо якщо, опинившись на безлюдному острові, раптом виявляєш, що замість захопливої «гри в індіанців» потрапив у пастку! Саме це сталося із шаленою геймеркою Нікою та мрійливим ботаном Ремом.

Замість того, щоб облаштовувати саморобний вігвам-тіпі, вправлятися в стрільбі з лука, розпізнавати сліди диких тварин та голоси рідкісних птахів, друзі мають визволяти «вождя племені» — Ремового батька та підстаркуватого кокер-спанієля Бублика від зловмисників. На щастя, наші герої знають секрети давніх індіанських племен, котрі вміли виживати в дикій природі. А головне — професор Северин Ременяка володіє таємною зброєю старовинного козацького роду, яка не раз рятуватиме друзів із найнебезпечніших халеп.

 

Ірен Роздобудько. Арсен
13-річний Арсен піклується про маму сам, адже тато їх давно покинув. Однак хлопець вірить, що мама ще знайде надійного й порядного чоловіка. А найбільше він мріє про мандри, пригоди і таємниці, бо сидіти всеньке літо за компом у київській квартирі — це, погодьтеся, важко назвати незабутніми канікулами. Тому Арсен і зважився гайнути в село, до бабці з дідом, яких не бачив після розлучення батьків. І там багато про що Арсенові довелося поміркувати — особливо про те, що він має бути справжнім чоловіком; чимало здолати — образу на тата, відчуття своєї непотрібності в татовій родині та ревнощі до маленької зведеної сестрички, яка «забрала» в нього тата; чимало дізнатись — адже історія його роду стала «візитівкою» цілого села. А головне — Арсен закохався. Вперше і, можливо, назавжди…


Наталя Ясіновська. Несподіване кіно
Дарка й Кет не уявляють свого життя без танців. Оля намагається знайти друзів у новій школі й підтримати тата після розлучення. Олега вже не перший рік мучить головний біль. А Дмитро не знає, що сказати дівчині, яка йому подобається. Життя цих підлітків химерно переплітаються й утворюють дивні комбінації, а часом нагадують кіно. Втрачена дружба, токсичні стосунки і спроби повернутися до нормального життя… У цій збірці оповідань є місце радості й суму, дружбі й коханню, сумнівам і підтримці.

 



Немає коментарів:

Дописати коментар