середу, 21 лютого 2024 р.

21 лютого - Міжнародний день рідної мови

Мова зберігає силу народу, його єдність, свободу, історію та виняткову культуру.
У це чудове свято пропонуємо вам переглянути книжкову виставку присвячену нашій рідній українській мові.

Левкова А. Спільна мова

Ця книжка — весела й невимушена розмова про інструменти, якими послуговуємося щодня — про слова. Знаєте, що таке парадичка, бергонья чи оздобня? Якими словами найкраще показати свою приязнь, а якими можна ранити; що недоречно вживати в офіційній розмові та чим різниться мова різних регіонів, — у книжці зібрані чимало мовних відкриттів та порад.

Клименко Н. Українська легко!

Створено спільно з інтернет-ресурсом "Мова – ДНК нації". За допомогою інфографіки показані правила та складні випадки вживання слів в українській мові. Українська без суржику, русизмів і кальок за допомогою інфографіки! Видання з наочними ілюстраціями та стислими правилами, прикладами вживання і корисними статтями.

Сербенська О. Голос і звуки рідної мови

У книжці викладено матеріал, що поглиблює знання з фонетики та фонології, розширює обрії бачення природи нашого усного мовлення.
Значну увагу зосереджено на основних параметрах такої характерної ознаки української мови, як милозвучність, а також на маловідомих нашій освіченій громадськості фактах, пов’язаних з історією створення нашої старослов’янської азбуки – кирилиці.

Селезньов В. Мовні війни. Міф про "зіпсованість" української мови

Сьогодні часто тиражують твердження, нібито українська мова - це та сама російська, але зіпсована польськими та «галицькими» словами. Чи так суттєво вплинула польська мова на українську? Скільки полонізмів та інших запозичень насправді містить українська мова? Узагалі, чи шкідливі запозичення і як саме взаємодіють різні мови? У книжці вперше комплексно розглянуто ці та інші мовні питання і спростовано міф про «зіпсованість» української мови полонізмами, «галицизмами», неологізмами тощо.

Більше книжок та  деякі цікаві факти про українську мову дивіться тут.

Усіх, хто хоче вдосконалити свої знання з української мови, запрошуємо до нашого Розмовного клубу "Язиката Хвеська"!

Також завітайте на сторінку Мовознавчої студії "Рідна мова: нетаємні таємниці". Невеличкі відео покликані допомогти усім, хто надихається рідною мовою й бажає щораз розкрити її таємниці.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар