суботу, 27 січня 2024 р.

Голокост – пам'ять століть

27 січня - Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту

ХХ століття увійшло в історію людства трагічним і жахливим уроком. У період між 1933 і 1945 роками під час Голокосту було вбито більше 11 мільйонів чоловіків, жінок і дітей, приблизно шість мільйонів з них були євреями.

День пам'яті жертв Голокосту запроваджено Генеральною Асамблеєю ООН у 2005 році в пам’ять про жертв нацистського терору під час Другої світової війни. Саме цього дня, 27 січня 1945 року були визволені в'язні найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцімі.

Вшанувати жертв терору нацистів та пригадати події 1933–1945 років допоможе література, представлена у віртуальній книжковій виставці:



Джон Бойн. Хлопчик у смугастій піжамі

Дев’ятирічний Бруно разом із сім'єю переїжджає зі свого комфортабельного будинку в Берліні до нового дому у загадковому місці Геть-Звідси, де його батька призначають комендантом концтабору. Випадково він знайомиться з єврейським хлопчиком Шмулем, маленьким в’язнем. Між ними зароджується справжня дружба, яку, однак, розділяє колючий дріт.

До чого можуть призвести різні погляди на світ, дивна логіка дорослих, а також сила долі й божевілля випадку? Про це і навіть більше розповідає дивовижна книжка «Хлопчик у смугастій піжамі».


Анна Франк. Сховище. Щоденник у листах


Голокост очима підлітка. Щоденник 13-річної єврейської дівчинки, яка разом із своєю родиною ховалася від нацистів на горищі будинку в окупованому Армстердамі. Зі світлинами з архіву Фонду Анни Франк (місто Базель).







Арі Фолман, Давид Полонський, Анна Франк. Щоденник Анни Франк. Графічна адаптація


Адаптоване Арі Фолманом, ілюстроване Давидом Полонським, авторизоване «Фундацією Анни Франк» у Базелі, перше графічне видання «Щоденника» містить чимало цитат з оригіналу. Залишаючись вірним йому, воно пропонує незвичайні візуальні інтерпретації, додає нових значущих шарів та безпосередності цьому класичному твору літератури Голокосту.



 

Маркус Зузак. Крадійка книжок

Вражаюча історія, яку розповідає... Смерть!
До влади в Німеччині прийшли фашисти. Вперше Смерть побачив маленьку Лізель, коли прийшов забрати душу її братика. Він став свідком того, як дівчинка вкрала першу книжку, і зацікавився її долею. Він приходив до її будинку, де, ризикуючи життям, родина переховувала єврея. Він слухав, як Лізель читала книжки під час бомбардувань. Смерть завжди був поруч. Під час останньої зустрічі він розкриє крадійці книжок свою найбільшу таємницю...



Снайдер Тімоті. Чорна земля. Голокост як історія і застереження


Ґрунтовне дослідження історика Тімоті Снайдера, що вже встигло стати світовим бестселером, пропонує новий погляд на великий злочин ХХ століття й водночас розкриває ризики, з якими ми стикаємося в ХХІ столітті. На основі нових джерел зі Східної Європи і забутих свідчень вцілілих, «Чорна земля» визначає Голокост як подію, яка є нам ближчою і зрозумілішою, ніж здається на перший погляд - і від того ще страшнішою. Голокост постав в уяві Гітлера як стратегія відновлення балансу на планеті та отримання необхідних німцям ресурсів через ліквідацію євреїв. Такий сценарій можна було реалізувати лише у випадку повного знищення Німеччиною інших держав. Тому мета Гітлера полягала у веденні колоніальної війни в самій Європі. У зонах бездержавності майже всі євреї загинули. Переосмислюючи уроки Голокосту, автор «Чорної землі» підсумовує: ми не зрозуміли сучасність і поставили під загрозу майбутнє. Голокост - це не лише історія, але й застереження.

 
Донечка, про яку ми завжди мріяли. Історія Марти


Марта Горен мешкає разом зі своїм чоловіком Амосом в Ізраїлі у місті Реховот. Зараз у неї вже є правнуки. А народилася вона у Польщі, в дитинстві потрапила у вир Голокосту. Коли Марті було вісім років, матір, рятуючи її життя, відправила доньку під вигаданим іменем подалі від рідного Чорткова, до Варшави.
"Донечка, про яку ми завжди мріяли. Історія Марти" - це історія єврейської дитини, яка трималася за життя попри жахливі втрати та згодом віднайшла себе у Державі Ізраїль.


 
Читати ще...

Вестлі Бйорн. Війна мого батька

Дімент Майкл.Самотній вигнанець. Щоденник про Свинюхи та гетто в Локачах

Український Голокост 1932-1933: свідчення тих, хто вижив. За ред. о. Ю. Мицика. Київ, 2014. 527 с.


Книга пам'яті Дробицького яру : Спогади. Нариси. Документи. Укладачі: В. П. Лебедєва,
П. П. Соколовський. Харків, 2004. 208 с.


Ілля Левітас. Праведники Бабиного Яру. Харків, 2016. 460 с.


Немає коментарів:

Дописати коментар